Zbigniew Adolf Heidrich – człowiek wychowawca przedsiębiorca naukowiec

„Książka ta nie powstała przypadkiem. Przez wiele lat historycy harcerstwa, ja także, szukali informacji o Zbigniewie Adolfie Heidrichu, jednym z ośmiu harcmistrzów Rzeczypospolitej.  Bezskutecznie. W końcu lat dwudziestych XX wieku zakończył swoją przygodę harcerską i od tej pory nic o nim nie było wiadomo. Wszyscy pozostali harcmistrzowie byli doskonale znani, ba, o Eugeniuszu Piaseckim napisano obszerną książkę. Także Stanisław
Sedlaczek doczekał się swej biografii, a o Tadeuszu Strumille napisano pracę magisterską. Pozostali mają swoje hasła w słownikach biograficznych.
Wiosną 2012 roku zabrałem mojego najmłodszego syna Michała na
wystawę Andrzeja Heidricha poświęconą jego współpracy z Narodowym Bankiem Polskim. Wiedziałem o Panu Andrzeju tylko tyle, że był projektantem większości powojennych polskich banknotów i że zaprojektował w 1947 roku znanemu instruktorowi Wacławowi Błażejewskiemu ekslibris. Nie kojarzyłem jego osoby z harcmistrzem Rzeczypospolitej Zbigniewem Adolfem Heidrichem.”

To fragment wstępu z książki Mariana Miszczuka, którą udało się wydać staraniem Fundacji 20. Książki o pierwszym drużynowym „dwudziestki” – Zbigniewie Adolfie Heidrichu.  Zawiera wiele niepublikowanych wcześniej informacji oraz materiałów zdjęciowych. To gratka nie tylko dla byłych i obecnych harcerzy 20 WDH, ale także dla każdego miłośnika historii harcerstwa.

Wszystkich, którzy chcieliby wejść w posiadanie książki o tym niezwykłym człowieku proszę o info na mail fundacji – fundacja20@gmail.com – poinformujemy Was o miejscu i czasie, gdzie książkę będzie można zdobyć.