Nietuzinkowa historia powstania Cegiełki Fundacji 20

cegielka-f20-AWERS wycinekNa początku 2014 r. skontaktował się ze środowiskiem Szczepu 20 WDHiZ pan Marian Miszczuk – historyk, autor wielu publikacji dotyczących historii harcerstwa. Właśnie została wydana książka jego autorstwa o Adolfie Heidrichu – jednym z ośmiu przedwojennych Harcmistrzów Rzeczypospolitej, założycielu 20 WDH. Podczas zbierania materiałów do publikacji udało mu się część informacji uzyskać „z pierwszej ręki” – bezpośrednio od syna bohatera książki. SKAUT_30_04SKAUT_29_03Dzwoniąc do nas pan Marian zaproponował zorganizowanie międzypokoleniowego spotkania obecnych harcerzy, instruktorów i vetsów 20-tki, właśnie z panem Andrzejem Heidrichem. Przybliżył on nam postać swojego ojca, dzieląc się z nami wspomnieniami z dzieciństwa. Te historie o hm. Adolfie Heidrichu i inne zebrane przez autora książki możecie przeczytać w kwartalniku historycznym SKAUT.
Jednakże moje największe zdumienie wzbudził fakt, że pan Andrzej to TEN A. Heidrich.. Jeszce nie wiecie? Wyciągnijcie banknot z portfela i poszukacie napisu małymi literkami. AndrzejHeidrichJest! A. HEIDRICH – projektant naszych polskich banknotów. Z historią jego życia oraz wspaniałymi projektami możecie się zapoznać przeglądając album wydany przez NBP.
Dlaczego o tym wszystkim piszę? Nie tylko dlatego, że to ciekawa historia, ale głównie dlatego, że udało nam się namówić pana Andrzeja (przyznam, że bez trudu) do wykonania awersu Cegiełki dla Fundacji 20. Widnieje na nim wizerunek hm. Adolfa Heidricha, krzyż harcerski i krótka nota biograficzna. Panie Andrzeju – dziękujemy bardzo!

cegielka-f20-AWERScegielka-f20-REWERS
Na awersie (mojego autorstwa) znajduje się lilijka harcerska, plac apelowy oraz cytat ze statutu Fundacji 20. Cegiełki zostały wydrukowane dzięki uprzejmości byłego harcerza 265 WDH, właściciela drukarni ERGO BTL. Pan Andrzej wyznał, że w jego ocenie całość wyszła bardzo fajnie i serdecznie dziękuje za takie uczczenia pamięci o jego ojcu.
Uznaliśmy, że cegiełki będą otrzymywać jako pamiątkę osoby oraz instytucje, które wesprą działalność Fundacji 20. Pan Andrzej Heidrich otrzymał cegiełkę oznaczoną numerem A00001.
Kolec, Jerzy Olszewski